maiusor

Un blog in care-mi trantesc gandurile

Influenta mass-media

De-alungul anilor, intr-o societate in continua crestere dependenta de viteza, informatia joaca un rol foarte important, asa ca influenta mass-media a crescut, devenind din ce in ce mai puternica tehnologic, incepand cu telegraful, radio, reviste/ziare, televiziunea, si acum, internetul. Mass-media joaca cel mai important rol in informarea populatiei, lucru care sta la baza unei societati prospere.

In acelasi timp, este folosita pentru manipulare. Noi trebuie sa fim constienti ca deciziile, credintele si valorile proprii trebuiesc definite de propria experienta, trairi si ipoteze. La munca ar trebuie sa fim influentati de studii si, din nou, de experienta. Trebuie sa vedem mass-media ca pe o sursa care ne ofera informatii, dar nu mereu obiective si sa fim constienti ca joaca un rol mult mai important in deciziile copiilor si adolescentilor decat joaca parintii, putem vedea dovada in viteza cu care se dezvolta noile trenduri, incercand sa imite diferiti ratati. Mass-Media este bombardata de violenta si sex (ce se cere) si ce se da, sunt reclamele.

Cum se manifesta influenta mass-media asupra tinerilor?

Mass-media castiga miliarde de dolari din reclamele pe care le vand. Noi (societatea) credem ca un lucru este bun dupa ce vedem sute de reclame cu un anumit produs pe diferite canale tv, reviste sau internet. Tinerii sunt cei mai influentati, cumpara ceea ce vad la TV, la vedetele lor favorite si se imbraca de obicei cu ce le impune societatea.

Sunt si unele influente pozitive, de ex. daca un sport este foarte promovat, atunci tinerii il vor practica impreuna cu prietenii lor si vor incerca sa obtina performante cat mai ridicate, incercand sa fie cool.

Tinerii sunt intr-un stagiu in care vor sa fie acceptati de colegi, vor sa fie iubiti si sa aiba succes. Mass-media creeaza un model (si feminin si masculin) si iti spune ce caracteristici trebuie sa ai ca sa te asemeni cu acel model, deoarece daca nu faci asta nu esti cool, asa ca incepi sa cumperi hainele si accesoriile impuse de ei, ei castiga bani.

Alta influenta negativa este viteza cu care se ingrasa tinerii, o mare parte dintre ei devenind obezi, mancand acea mancare grasa care le este recomandata de un barbat puternic si cu muschi. Sexul feminin este si el afectat de obezitate, dar si de obsesia in pierderea in greutate, incercand sa arate ca anumite super modele.

Violenta din mass-media

Cand ne uitam la TV observam o multime de imagini violente cu oameni care se lupta intre ei. La un punct devine traumatizant si formeaza un caracter agresiv cu oameni care vad lucrurile diferit de normal.

In Romania, tinerii nu prea pot mana pe o armade foc, asa ca din ce in ce mai multi incep sa aiba o rozeta dupa ei si incep sa o foloseasca asupra altor tineri. Ei au fost bombardati de jocuri video violente (cea mai mare influenta are Counter Strike) si imagini de razboi. Mass-media a ajuns sa se foloseasca de razboi pentru a face profit, devenind o forma de entertainment. Tinerii ajung sa aiba aceeasi viziune.

Cum influenteaza opinia publica?

Dupa cum am mai spus, mass-media are un impact imens in opinia publica.

Un exemplu poate fi, dupa parerea mea, castigarea locului prezidential a lui Obama. A primit atat de multa reclama incat lumea incepea sa simta o simpatie fata de acest om, ca urmand sa fie primul negru presedeinte al SUA majoritatea oamenilor erau siguri ca el va castiga. Acest lucru se intampla deoarece opiniile oamenilor de obicei nu sunt sustinute si de cunoastere si stiinta, este pur si simplu o parere superficiala, care, cand iti este indusa de multe guri, mai ales cand vezi prin reportaje manipulate, ajungi sa crezi si tu in ea.

2 răspunsuri la „Influenta mass-media

  1. SpeciMen.Tk noiembrie 17, 2010 la 5:17 PM

    Nici eu nu o puteam spune mai bine. Si totusi fara mass-media lumea ar fii mai gri dar nu spun ca este o necesitate. Pana la urma fiecare e liber sa aleaga. Dar daca esti prea slab, poti cadea in „capcana” lor.

  2. maiusor noiembrie 17, 2010 la 5:17 PM

    Nu am vrut sa spun chiar asta, mass-media e un lucru bun, informeaza repede populatia, pacat ca e condusa de oameni cu viziuni catre profit care transmit informatii subiective.

Lasă un comentariu